Eksponat tygodnia – poroże jelenia

Eksponat tygodnia – poroże jelenia dwunastaka regularnego Wraz z końcem lata i początkiem jesieni rozpoczynają się sezony myśliwskie. Obecnie istnieje możliwość polowania na jelenia szlachetnego. Kiedyś myślistwo było jedną z pasji, dzięki której pozyskiwano mięso i trofea, np. wieniec (poroże). Wszystkie polowania organizowano zgodnie z prowadzoną gospodarką leśną, okresami ochronnymi i przepisami prawnymi. Na łowy…

Szczegóły

Eksponat tygodnia – sekretarzyk

Eksponat tygodnia nadstawka do sekretarzyka. Niegdyś epistolografia stanowiła ważną część życia społeczeństwa, zwłaszcza ziemiaństwa, prowadzono bardzo bogatą korespondencję. Za pioniera w tej dziedzinie można uznać Józefa Ignacego Kraszewskiego. Napisał ok. 40 000-60 000 listów. Większość jego listów przechowywana jest z Bibliotece Jagiellońskiej. Pisanie listów wiązało się z przedmiotami, przeznaczonymi do tego celu. Dziś prezentujemy Państwu eksponat, pochodzący…

Szczegóły

Eksponat tygodnia – nóż do otwierania listów

Eksponat tygodnia – nóż do otwierania listów Prezentujemy Państwu nóż do otwierania listów oraz przecinania papieru znajdujący się w gabinecie pana domu, na ekspozycji stałej. Tradycja przesyłania informacji sięga starożytności. Słowo „poczta” pochodzi z języka łacińskiego od sformułowania „mutatio postia”, w Cesarstwie Rzymskim zwrot ten oznaczał stację wymiany koni. Do przewożenia korespondencji używano wówczas posłańców…

Szczegóły

Eksponat tygodnia – naczynie do smażenia konfitur

Eksponat tygodnia – Naczynie do smażenia konfitur, pocz. XX w. Prezentujemy dzisiaj Państwu naczynie do smażenia konfitur znajdujące się w kuchni, na ekspozycji stałej. Słowo konfitura pochodzi z języka francuskiego (confiture) od czasownika „confire” – konserwować, smażyć. Przygotowywanie jej polegało na smażeniu owoców w gęstym syropie z cukru przez długi czas, do uzyskania gęstej konsystencji,…

Szczegóły

Eksponat tygodnia – Żardiniera owalna malowana barwnie w scenki krajobrazowe

Eksponat tygodnia Żardiniera owalna malowana barwnie w scenki krajobrazowe Przedstawiamy Państwu żardinierę znajdującą się w pokoju stołowym, na ekspozycji stałej. Jest ona depozytem pochodzącym ze zbiorów Muzeum Warszawy. Nazwa żardiniery pochodzi z języka francuskiego – „jardinière” (od słowa „jardin”-ogród). Służyła ona do eksponowania roślin doniczkowych, była bardzo popularna od 2. poł. XVIII w. Prezentowany eksponat…

Szczegóły

Eksponat tygodnia – puzdro hr. Włodzimierza Tyszkiewicza

Eksponat tygodnia – Puzdro hr. Włodzimierza Tyszkiewicza Dziś prezentujemy Państwu kolejny eksponat związany bezpośrednio z ziemiaństwem, jest nim puzdro na papierosy, niegdyś należące do Włodzimierza Ignacego hr. Tyszkiewicza-Łohojskiego herbu Leliwa. Jest to nowy eksponat, który trafi na ekspozycję stałą dąbrowskiego dworu. Hrabia Tyszkiewicz urodził się 28 stycznia 1880 r. w Brodach, zm. w 1953 r.…

Szczegóły

Eksponat tygodnia – tkanina buczacka

Eksponat tygodnia – tkanina buczacka Prezentujemy Państwu tkaninę buczacką, znajdującą się na stałej ekspozycji w sypialni dąbrowskiego dworu. Tkanina jest depozytem ze zbiorów Muzeum Warszawy. W XIX w. w momencie zanikania stroju szlacheckiego oraz odejściu ostatnich, którzy „nosili się po polsku”, kontusz z jedwabnym pasem zaczął budzić sentyment do tradycji. Pas kontuszowy był efektownym elementem…

Szczegóły

Eksponat tygodnia – maszynka do parzenia kawy (kawiarka)

Eksponat tygodnia – maszynka do parzenia kawy (kawiarka) Prezentujemy Państwu maszynkę do parzenia kawy wykonaną przez warszawską Fabrykę Wyrobów Srebrnych i Platerowanych Józef Fraget. Kawa pojawiła się na ziemiach polskich w XVII w., początkowo ze względu na cenę pijała ją jedynie arystokracja. W tym czasie w Europie pojawiły się już pierwsze zaparzacze do tego napoju.…

Szczegóły

Eksponat tygodnia – formy do pieczenia bab wielkanocnych

Eksponat tygodnia – formy do pieczenia bab wielkanocnych Prezentujemy Państwu dziś trzy rodzaje form do pieczenia bab wielkanocnych. Naczynia pochodzą ze zbiorów Muzeum Ziemiaństwa w Dąbrowie – Oddział Muzeum Regionalnego w Siedlcach oraz Muzeum Regionalnego w Siedlcach. Znajdują się w kuchni dworskiej, na ekspozycji stałej. Baby wielkanocne były obok mazurków najważniejszym świątecznym wypiekiem. Nazwa wzięła…

Szczegóły

Eksponat tygodnia – Obraz Matki Bożej Bolesnej

Eksponat tygodnia – Obraz Matki Bożej Bolesnej „A Twoją duszę miecz przeniknie, aby na jaw wyszły zamysły serc wielu”. (Łk, 2, 34-35) Tymi słowami prorok Symeon zapowiedział Marii cierpienie, jakie miało ją dotknąć podczas męki jej syna. Prezentujemy Państwu jeden z eksponatów odnoszących się do wartości, jakie towarzyszyły szlachcie, a następnie ziemiaństwu w XIX i…

Szczegóły